denna sida innehåller information om alkohol och riktar sig till dig över 25 år
Vad är cider? Är det en plats? En tid? En tanke? Den jästa musten av ett - eller rättare sagt ett otaligt antal - äpplen. I det karga zon 5, i byarna kring Hjulsjö i Bergslagen, plockar vi den mångfald av träd som tidigare, nu frånflyttade, generationer planterat. Folket har flyttat men träden står kvar. Kärnsådder, bittra små äpplen, stora hjärtformade astrakaner, skiftande i gyllene, fräkniga i solen. Vi plockar äpplen från träd så gamla att ingen minns när de först började växa, ihåliga och imponerande. Välbeskurna i trädgården, vildvuxna i dikeskanten. Vi spontanjäser cider på den svinnande sensommarens förgängliga frukt, buteljerar om vintern, degorgerar nästkommande höst, gör allt för hand och kallar det Naturcider.
'Det ligger en viskning på lur mellan träden'. 'Astrakaner från gammelträdet, stor som en ek'. 'Jag vet av inget annat än sol'. Våra olika buteljeringar får namn efter dikter av poeter som inspirerar oss, såsom Edith Södergran, och fångar en känsla, bär en tanke och skapar grunden till ett samtal över det bord där cidern öppnas och delas. För oss är cider mer än bara en dryck. det är en konstart, i gränslandet mellan poesi och jordbruk, mellan natur och hantverk. Det är inte en produkt vi återskapar år efter år, utan resultatet utav de många olika skeenden som tar vid efter varandra från blomning till skörd, från pressning till buteljering, och så vidare till dig. Vissa stycken är hämtade från Märtas bok.
Vi lanserar vissa buteljeringar mot Systembolaget - dessa släpps löpande under året allteftersom de blir redo. Du hittar dem på hyllan på vårt allra mest lokala systembolag - Hällefors - och på beställningssortimentet under en begränsad tid efter lansering. sök på 'Hjulsjö' på bolagets hemsida så hittar du vilka cider som finns i deras system för närvarande.
Mindre buteljeringar, enskilda äldre träd som vi jäst i en eller ett par hinkar som ett led i att kartlägga vårt områdes unika kulturarv, hittar du på fåtalet restauranger och vinbarer som vi har ett nära samarbete med; Restaurang Veto, Örebro - Restaurang Gro, Örebro, - Abrahamsgården, Norberg - Dryck Vinbar, Mariatorget, Stockholm.
Hur det låter när ett äpple faller från ett 150 år gammalt träd, hur mörkt det är om vintern när det inte snöar och hur ljust om sommaren när solen bara snuddar trätopparna innan den åter går upp på himlen, hur vi arbetar över säsongerna med vår cider i Hjulsjö, om några utav de fattigmansvinbönder som cidermakarna är, generösa med sin tid och kunskap, om det stora i det lilla. Om detta handlar Märtas första bok som ges ut i eget förlag. Boken trycks just nu och kommer snart att finnas tillgänglig för beställning via hemsidan (och kan köpas i bageriet i Hjulsjö).