Naturcider

vår idé om cider

denna sida innehåller information om alkohol och riktar sig till dig över 25 år

Vad är cider? Är det en plats? En tid? En tanke? Den jästa musten av ett  - eller rättare sagt ett otaligt antal - äpplen. I det karga zon 5, i byarna kring Hjulsjö i Bergslagen, plockar vi den mångfald av träd som tidigare, nu frånflyttade, generationer planterat. Folket har flyttat men träden står kvar. Kärnsådder, bittra små äpplen, stora hjärtformade astrakaner, skiftande i gyllene, fräkniga i solen. Vi plockar äpplen från träd så gamla att ingen minns när de först började växa, ihåliga och imponerande. Välbeskurna i trädgården, vildvuxna i dikeskanten. Vi spontanjäser cider på den svinnande sensommarens förgängliga frukt, buteljerar om vintern, degorgerar nästkommande höst, gör allt för hand och kallar det Naturcider. 


våra namn

'Det ligger en viskning på lur mellan träden'.  'Astrakaner från gammelträdet, stor som en ek'. 'Jag vet av inget annat än sol'.  Våra olika buteljeringar får namn efter dikter av poeter som inspirerar oss, såsom Edith Södergran, och fångar en känsla, bär en tanke och skapar grunden till ett samtal över det bord där cidern öppnas och delas. För oss är cider mer än bara en dryck. det är en konstart, i gränslandet mellan poesi och jordbruk, mellan natur och hantverk. Det är inte en produkt vi återskapar år efter år, utan resultatet utav de många olika skeenden som tar vid efter varandra från blomning till skörd, från pressning till buteljering, och så vidare till dig. Vissa stycken är hämtade från Märtas bok. 


På bolaget

Vi  lanserar vissa buteljeringar mot Systembolaget - dessa släpps löpande under året allteftersom de blir redo. Du hittar dem på hyllan på vårt allra mest lokala systembolag - Hällefors - och på beställningssortimentet under en begränsad tid efter lansering. sök på 'Hjulsjö' på bolagets hemsida så hittar du vilka cider som finns i deras system för närvarande. 


På restaurang

Mindre buteljeringar, enskilda äldre träd som vi jäst i en eller ett par hinkar som ett led i att kartlägga vårt områdes unika kulturarv, hittar du på fåtalet restauranger och vinbarer som vi har ett nära samarbete med; Restaurang Veto, Örebro - Restaurang Gro, Örebro, - Abrahamsgården, Norberg - Dryck Vinbar, Mariatorget, Stockholm. 


BOKEN

'Det är solsken vi sparar - Ett år och 86 berättelser om hur man älskar cider´

Hur det låter när ett äpple faller från ett 150 år gammalt träd, hur mörkt det är om vintern när det inte snöar och hur ljust om sommaren när solen bara snuddar trätopparna innan den åter går upp på himlen, hur vi arbetar över säsongerna med vår cider i Hjulsjö, om några utav de fattigmansvinbönder som cidermakarna är, generösa med sin tid och kunskap, om det stora i det lilla. Om detta handlar Märtas första bok som ges ut i eget förlag. Boken trycks just nu och kommer snart att finnas tillgänglig för beställning via hemsidan (och kan köpas i bageriet i Hjulsjö). 

ÄPPLENA I BERGSLAGEN


Några veckor varje vår blommar Bergslagen i vitt, moln av äppelkronor som står lite varstans i landskapet; vid övergivna gårdar, gamla järnvägar, betesmarker, diken och i privata trädgårdar. När de mognar, från början av augusti till slutet av oktober, är vi  ute och plockar hos privatpersoner och markägare som vi generöst blivit inbjudna till. Det är en ynnest varje gång och jag möts av så mycket vänlighet. En önskan om att frukten ska komma till användning, en möjlighet till en pratstund över kaffe, en glädje i att dela med sig av det vi har i överflöd. De minsta batcherna vi jäser ligger på 30 liter, experimentella batcher för att kartlägga vad vi har för äpplen med ciderpotential i bergslagen, de största, där vi samjäser äpplen från en viss plats eller plockningssäsong, ligger idag på 500 liter.

9 av 10 äpplen i Sverige faller till marken och krattas bort. Här finns ett överflöd av frukt som produceras, utan vare sig gödsel eller bekämpningsmedel, ofta äldre träd med en smak lika unik som platsen den växer på. Vår idé är att buteljera så mycket som möjligt av Bergslagens oanvända terroir. Vi samlar äpplen i Hjulsjös omnejd, lummiga trädgårdar och vackra, knotiga gamla träd. Med oss från varje besök, främst hos äldre vars knän inte längre bär för att plocka eller ta tillvara på frukten, vars barn för längst flyttat, får vi inte bara äpplen utan minnen. En historia om människorna som bor där, deras barndomsminnen och deras mammas recept på äppelmos och pajer, berättelser om hur det var att växa upp i en familj som drev ett hotell, de tidiga mornarna man gick upp för att arbeta förmiddagspasset på industrin i Hällefors, bilder från ett lantbruk i början avvältra seklet, minnen av planteringen av små träd, idag större än gårdens bostadshus. 

Det har aldrig funnits komersiella äppelodlingar i Bergslagen. Hur äpplena har spridit ut sig i vårt landskap är ibland rent slumpartade. Intresserade plantskolister, som drev sin verksamhet i slutet av 1800-talet, en privatperson med långväga moster som skickade ympris, betesdjur som åt fallfrukt och spred kärnsådder i landskapet, skolläraren som satte äppelfrön för att dra upp plantor som barnen sedan fick lära sig att ympa på. Idag gamla, knotiga och imponerande. Många av dem är tidiga, en rest från det fattiga samhälle som fanns här, där socker var dyrt och torkade äpplen användes istället. De bär på en otrolig doftrikedom och ger en komplex, lättare cider med alkoholhalter kring 6%. Vår erfarenhet är att frösådda träd i vårt område generellt uppvisar en större bredd av karaktärer jämfört med ympade eller kommersiellt sålda sorter - särskilt anmärkningsvärt är innehållet av tanniner i äpplena, samt mer komplexa aromer i högre upplevd koncventration - och det är dessa träd vi främst inriktar oss på när vi letar efter äppelträd.


Det står ett sötäpple vid forsen vid löa hytta. Vildvuxen, med nästan kala grenar som hänger likt pilträd, bara enstaka löv och äpplen kvar i kronan. Det ligger färggranna löv och rödstrimmiga klot i mossan och bland slaggstenen, äpplen har stannat upp i sin tumlande väg ner mot forsen, de ligger i små terrasser skapade av ormbunkar. Några dansar runt i små sjöar fast mellan större stenar i forsen. De är förvånansvärt fina, trots att många nog legat både en och två veckor på backen, alldeles söta, aromatiska, ganska fasta. Intet tillstymmelse till syra. Ett sötäpple. Vilken skatt. Jag klättrar upp och ned över slänten av slaggsten, balanserar med mina vedsäckar, en hackspett skränar i de höga björkarna. 

- Märta Westling, 2024.09.24